Sotealan henkilöstöpula ja Tartuntatautilain 48 pykälä

Hyvä sosiaali- ja terveysministeri,

vai pitäisikö sanoa hyvät ministerit.

Onnittelut uuden tehtävän johdosta, Aino-Kaisa Pekoselle tässä ja nyt ja Hanna Sarkkiselle siinä vaiheessa kun otat salkun hoitaaksesi noin 2 vuoden päästä.

Iltalehdessä 5.6.2019 kerrotaan, että uusi ministerikaksikko joutuu ratkomaan hoitajapulaa, ja nostetaan jälleen otsikoihin Soinin väläytys filippiiniläistuonnista.

Hanna Sarkkinen toteaa samaisessa Iltalehden artikkelissa, että ”sosiaali- ja terveysministerin salkku on kiitollinen, kun ei olla tässä tilanteessa leikkaamassa vaan ollaan vahvistamassa perusturvaa ja sosiaaliturvaa.”

Hoitajamitoitukset nousivat puheenaiheiksi juuri sopivasti vaalien alla – jälleen kerran. Kirsikat kakun päälle tulivat yksityisten hoivajättien toiminnassa havaituista järkyttävistä puutteista ja ongelmista, joiden aiheuttamaa likapyykkiä pestään vielä pitkään. Nuo tapahtumat omalta osaltaan ovat saaneet entistä useamman hoitoalalla työskentelevän miettimään, haluaako jatkaa työssään, jota ei ole mahdollista tehdä niin hyvin ja antaumuksella kuin haluaisi, sillä nykyiset resurssit eivät tätä mahdollista. Mutta tämä on vain yksi ongelma / epäkohta.

Olette molemmat toimineet kansanedustajan tehtävissä aiemmin, joten muistanette kenties, että en lähesty teitä nyt ensimmäistä kertaa, vaan olen reilun vuoden ajan lähettänyt kansanedustajille sähköpostia sotealan henkilöstöongelmiin liittyen lähinnä Tartuntatautilain 48 pykälän kannalta.

Alan liitot, Tehy ja Super, laulavat niinikään samoja vanhoja laulujaan henkilöstömitoituksista ja hoitajapulasta, tiedostavat ongelman, mutta mitä tekevät? Eivät mitään. Nimittäin puhumalla ei näitä ongelmia ratkaista, vaan nyt tarvitaan konkreettisia tekoja ja paljon rahaa. Jota siis pitäisi löytymän, kun sotealalta ei kerran leikata. (Sarkkinen, 5.6.19 Iltalehti).

Olen koettanut ”vääntämällä vääntää rautalangasta” mikä mättää. Mikä on yksi erittäin suuri syy hoitajien joukkopakoon sotealalta… ja niin naurettavaa kuin se onkin, tämän korjaamiseen ei tarvitsisi käyttää rahaa, ei euron euroa.

Kyseessä on Tartuntatautilain 48 pykälä, tarkemmin sanottuna siinä mainittu kausi-influenssarokote. Tuo paska -pykälä (anteeksi ilmaisuni, mutta niin suuri osa meitä alan ammattilaisia pykälää lyhyehkösti kutsuu) on saanut aikaan valtavasti pahaa. Sen johdosta ihmisiä on irtisanottu, irtisanoutunut, keskeyttänyt opintojaan ja jättänyt hakeutumatta alalle. Lukuisa määrä potentiaalisia työntekijöitä. Alan huippuammattilaisia vuosikymmenten työkokemuksella ja vuosien perus-/täydennys-/ja erikoistumiskoulutuksilla häviää… kuka mihinkin. Uusille aloille, naapurimaihin…

Onko Suomella varaa tähän? En kysy ensimmäistä kertaa, mutta en ole vastauksiakaan saanut. Ei ole. Eikä tarvitse olla edes ekonomi, jotta ymmärtää mikä määrä käyttämättömän/hukkaan heitetyn koulutuksen myötä euroja katoaa taivaan tuuliin.

Palauttakaa sotealan henkilöstölle perustuslain mukainen itsemääräämisoikeus poistamalla Tartuntatautilaissa mainittu kohta influenssarokotteesta ja nostakaa rutkasti alan palkkausta. Sillä voisi olla vielä hieman vaikutusta…huom ”voisi”. Mutta on toimittava nopeasti.

Toivon, että käytätte tovin lukeaksenne tämän pitkän sähköpostiviestini, jonka pituutta pahoittelen. Tartuntatautilain ”paska”pykälästä on tullut ”lempilapseni” josta en osaa puhua lyhyesti.

Toivon myös, että vilkaisisitte Facebookissa olevaa Minäpäätänitse -yhteisön seinää, ja näkisitte mitä tuhoa tuo lakipykälä on saanut aikaan.

Kesäisin, huolestunein terveisin,

Anu Peura
Sairaanhoitaja (YAMK)
Tromssa, Norja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu